Vanliga frågor och svar om utedusch

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om våra utomhusduschar…

Fråga: Hur monteras och ansluts uteduscharna?

Svar: Våra utomhusduschar monteras på fast yta så som betong, sten, trädäck/trall eller med vårt jordankare (Sunny 20). Expanderbult för montering i betong/sten/jordankare medföljer.
För montering på trätrall rekommenderas fransk träskruv.
Vid köp av vårt impregnerade trädäck art. 40016 medföljer dessa skruvar.

Duscharna ansluts direkt från trädgårdsslang med ½” koppling (typ ”Gardena”).

Fråga: Hur förvaras utomhusduscharna på vintern?

Svar: Samtliga uteduschar skall tömmas inför frostperioden; Koppla ur trädgårdsslangen, öppna blandaren och låt vattnet rinna ur. Skruva sedan bort duschen och vänd den upp-och-ner och låt allt vatten rinna ur. (De senste duscharna har även en avtappningsventil nedtill som öppnas för att underlätta tömmning). Tvätta gärna duschen utvändigt.

Förvara duschen på torr, mörk och inte minst frostfri plats!

Fråga: Varför står duschen och droppar (Sunny duscharna, soluppvärmda) från takduschen?

Svar: Det är helt normalt att det droppar lite från takduschen på de soluppvärmda duscharna. Värmen från solen gör att vattnet expanderar och trycks ur duschen. Detta ”fenomen” uppstår nästan direkt så fort duschen har fyllts då den börjar värmas direkt.

Om duschen snarare rinner än droppar kan det ha kommit in smuts eller plastspån i den keramiska tätningen som sitter bakom blandarhandtaget. Detta åtgärdas oftast enkelt genom att man rengör den med tryckluft.

Här följer anvisning:

Börja med att ta bort vatten slangen, så att duschen blir trycklös. På undersidan av vredet finns ett hål, lite längre in i det finns en insex skruv stl 2,5mm, lossa den ca 2 varv. Nu kan vredet/”kranen” dras rakt ut.

Nu skruvar du loss den kromade halvrunda skyddskåpan för hand.

Nu ser du en mässingsmutter som håller själva blandarinsatsen (grön), lossa den med skiftnyckel eller polygriptång. Nu är blandarinsatsen lös och bara att lyfta ut och rengöra: Titta först så du ser hur den sitter så att du inte sätter tillbaka den upp och ned. Montera tillbaka allt i omvänd ordning och testa.